poniedziałek, 28 listopada 2016

Jak pakować, aby nie marnować?



Czy wiecie, że marnujemy ponad 2 miliony ton żywności rocznie?! W przeliczeniu wychodzi 50 zł miesięcznej straty w portfelu każdego Polaka... Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, warzywa, wędliny oraz nabiał. Powodem jest nasze przegapienie daty przydatności do spożycia oraz błędy, które popełniamy podczas przechowywania żywności. Ja się przyznam bez bicia - sporadycznie zdarza mi się, że wyrzucam jedzenie do kosza... I za każdym razem mocno to przeżywam. Nie cierpię takiego marnotrawstwa! Jeśli chodzi o daty przydatności produktów żywnościowych - warto poświęcić kilka chwil na szybki przegląd lodówki, aby na bieżąco kontrolować jej zawartość. Natomiast prawidłowe przechowywanie żywności, to już nie jest tak prosta sprawa... Dziś, moim inżynierskim okiem wprowadzę Was w świat materiałów i opakowań, aby ułatwić to zadanie!


PUDEŁKA PLASTIKOWE
Są wygodne, uniwersalne, tanie oraz lekkie. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na ich oznaczenia (te symbole możemy także na znaleźć na opakowaniach silikonowych oraz szklanych):



1 - nadaje się do kontaktu z żywnością
2 - wolne od BPA, czyli BISFENOL A - związek ten może powodować m.in. choroby serca, raka piersi, raka prostaty, depresję
3 - nadaje się do mycia w zmywarce
4 - może być podgrzewane w kuchence mikrofalowej
5 - może być podgrzewane w piekarniku
6 - maksymalna temperatura, do jakiej można podgrzać tworzywo
7 - można zamrażać


PUDEŁKA SILIKONOWE 
Są elastyczne, antyalergiczne, nie wpływają na zapach oraz smak przechowywanej żywności oraz są odporne na temperaturę. Można je podgrzewać, mrozić oraz używać w kuchence mikrofalowej. Pomimo dużej trwałości, opakowania wykonane z silikonu nie są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Nie można ich myć przy użyciu szorstkich myjek oraz nie wolno w nich kroić żywności.

PUDEŁKA SZKLANE
Nie przechodzą zapachami potraw, a żywność w nich przechowywana dłużej zachowuje świeżość. W przeciwieństwie do pudełek plastikowych, nie odbarwiają się np. od sosu pomidorowego. Są niestety ciężkie oraz oczywiście istnieje ryzyko ich stłuczenia. Nie nadają się do stosowania w zamrażalniku!

POJEMNIKI METALOWE
Są idealne do przechowywania suchej żywności (np. kawa, herbata, cukier). Nie są byt popularne ze względu na ich cenę.

TOREBKI ŚNIADANIOWE
Nadają się do krótkotrwałego przechowywania, przede wszystkim suchej żywności. Ich wadą jest to, że rozkładają się aż 400 lat...

TOREBKI Z SUWAKIEM
Są wielokrotnego użytku, ponieważ nadają się do mycia w zmywarce. Są również szczelne, idealne do zamrażania (również płynów!). Można po nich pisać, więc łatwo opisać produkty żywnościowe, które w nich przechowujemy. Nadają się do przechowywania właściwie wszystkich produktów spożywczych.

PAPIER ŚNIADANIOWY
Nadaje się do pakowania serów oraz wędlin - przepuszcza powietrze, opóźnia pleśnienie żywności. Jego dużą wadą jest przemakanie.

PAPIER WOSKOWANY (DO PIECZENIA)
Jest bardziej trwały od papieru śniadaniowego. Możemy w nim przechowywać tłustą/wilgotną żywność (np. kiełbasę). Nie przepuszcza zapachów. Nadaje się do pakowania pieczywa, warzyw oraz owoców.

FOLIA ALUMINIOWA
Nie przepuszcza powietrza, światła, ani wody. Można w nią zapakować na krótki czas sery, mięso, wędliny, resztki z obiadów, kotlety schabowe, pierogi, ciasta oraz ryby. Nie przepuszcza zapachów. Nie wolno zawijać w nią pomidorów, ogórków kiszonych oraz cytryn, ponieważ kwasy wchodzą w reakcję z aluminium i psują smak tych produktów! Oczywiście nie można folii aluminiowej używać w kuchence mikrofalowej. To nieprawda, że strona błyszcząca odbija ciepło, a matowa je pochłania. Nie ma znaczenia, którą ze stron opakujemy żywność.

FOLIA SPOŻYWCZA
Zabezpiecza żywność przed wysychaniem, nie przepuszcza zapachów. Można w nią pakować sery, pozostałości z obiadu. Natomiast nie warto nią owijać produktów mokrych (np. pokrojonych owoców, warzyw), ponieważ przyspiesza ich pleśnienie. Nadaje się również do owijania surowego mięsa.


Oprócz prawidłowego przechowywania żywności, bardzo ważne jest również odpowiednie ułożenie produktów spożywczych w lodówce, ale tutaj moja wiedza jest nieco ograniczona... Jakoś daleko mi do perfekcyjnej pani domu, choć nie zmienia to faktu, że marnować jedzenia nie powinien nikt z nas! Mam nadzieję, że przydadzą się Wam moje inżynierskie - materiałowe podpowiedzi. Jeśli macie inne pytania dotyczące materiałoznawstwa - zapraszam do kontaktu! 😊

Brak komentarzy: